Minimalistinen sisustus

Kirjoittanut Elokuu 9, 2010

minimalistinen sisustus Oletko Sinä rönsyilevä sisustaja vai minimalisti? Moni on varmastikin näiden kahden ääripään väliltä, eikä tunnusta seisovansa kummankaan sisustussuuntauksen joukoissa. Mistä minimalismissa, joka herättää ajoittain erittäin vahvoja mielipiteitä ja yleensä vastaan, on oikein kysymys? Minimalististisuutta kunnioittava sisustaja pyrkii keskittymään sisustamisessa vain  olennaisimpaan ja karsimaan kaiken muun. Minimalismi sanalla tarkoitetaankin niukkuutta. Rönsyilevät sisustajat sen sijaan pitävät  minimalistista sisustusta karuna ja kylmänä, jopa sieluttomana. Heidän mielestään minimalistisesta kodista  on kodikkuus  kaukana, ja minimalistin koti  muistuttaa lähinnä sairaalaa. Minimalisti taas näkee rönsyilevän sisustuksen ahdistavana kaaoksena.

Ahdistaako sinua tavaran paljous kodissasi? Jos näin on, ehkä Sinun olisi syytä luopua joistain tavaroistasi ja muuttaa sisustustasi pikku hiljaa minimalistisempaan suuntaan.  Seuraavaksi kerron miksi.

Minimalisti pyrkii harmoniaan

Tyypillisin stereotypia minimalistisesti sisustavasta ihmisestä on snobbaileva erikoisuuden tavoittelija. Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että vaikka lähtökohtana olisikin egon ruokkiminen ja toisista erottuminen, on minimalistin koti rauhallinen ja harmoninen paikka selkeän, niukan ja harmonisen sisustuksen ansiosta. Monet minimalismiin kääntyneet ihmiset ovatkin tulleet elämänsä taipaleella kohtaan, jossa he ovat todenneet, ettei yltäkylläisyyden keskellä eläminen ja jatkuva enemmän ja suuremman tavoittelu tee heitä onnelliseksi. Minimalistin onni ja rauha löytyy päinvastaisesta suunnasta: vähyydestä, pienuudesta – ja mikä tärkeintä, ei materiasta. Puhtaimmillaan minimalismiin liittyy  pyrkimys puhtauteen ja kohti “ideoiden maailmaa”, joka on ajatuksissamme, ei niinkään fyysisessä maailmassa.

Minimalistisen tyylin erottaa usein heti sellaista nähdessään sen niukkuuden ja yhtenäisyyden vuoksi. Minimalistisen tyylin pääsääntönä on: mitä vähemmän, sen parempi. Tyyli suosii suoria linjoja ja geometrisia muotoja. Yksinkertaisuus on valttia ja värit selkeitä. Väreinä käytetään nykyään paljon mustaa ja punaista, aiemmin pehmeät hillitymmät  värit, kuten ruskea ja beige, olivat minimalistien suosiossa. Yhtenäisyys on minimalismissa tärkeää. Jottei sisustuksesta kuitenkaan tulisi tylsää ja yksitoikkoista, on yhtenäisyyttä hyvä rikkoa jollain yllättävälläkin mutta kuitenkin itselle tärkeällä ja rakkaalla elementillä.

Minimalismissa suositaan laadukkaita materiaaleja ja ensiluokkaista työtä. Aikaa minimalistisen sisustuksen onkin hyvä kestää, sillä myös sielu elää ajattomuudessa. Loppujen lopuksi kuitenkin siellä, missä mieli ja sielu lepäävät, ei ole rahalla merkitystä. Siksi sisustuksen ei pitäisi minimalismissakaan olla itseisarvo ja ikään kuin vaatia katsojaltaan: huomaa minut ja kuinka paljon olen omistajalleni maksanut!

Ota askel kohti minimalismia

  • Vähennä tavaran määrää. Vie tavaraa kellariin tai vuokraa minivarasto, kierrätä tai myy kirpputorilla.
  • Hanki säilytysratkaisuja, joihin saat tavarat piiloon pois näkyviltä.
  • Karsi taulujen määrää seinillä. Jätä esiin vain esim. yksi isoin ja vaikuttavin teos, tai vaihtoehtoisesti vain yksi pieni teos isolle seinälle huomion keskipisteeksi.
  • Yhtenäistä asuntosi värimaailmaa. Valitse 3-4 väriä joista yhden on tarkoitus toimia  tehostevärinä. Käytä tehosteväriä kuitenkin  harkiten esimerkiksi vain kahdessa elementissä.
  • Kokeile luopua osasta asuntosi tekstiileistä. Esimerkiksi vanhojen kivitalojen ikkunat pääsevät oikeuksiinsa ilman verhoja, samoin vanhat puulattiat ilman mattoja. Myös ruokaruokailuryhmä ja ruokapöytä pärjäävät hyvin ilman istuinpehmusteita ja syömäalustoja.

Kommentoi tästä.

Jätä kommentti