Näin pidät asunnon viileänä kesäkuumalla

Kirjoittanut Kesäkuu 4, 2013

hSääennusteet lupaavat lähipäiviksi hurjaa hellettä. Etenkin pienissä kerrostaloasunnoissa asuvat suomalaiset törmäävät kesällä usein tuttuun ongelmaan: sää muuttuu pitkin kesää sietämättömän kuumaksi. Yleensä kodin kesälämpötila on puhdasta sattumaa: joidenkin kämppien ilmastointi yksinkertaisesti pelaa paremmin kuin toisten. Myös ikkunoiden suunta, auringon paistoaika ja talon ikä ovat sellaisia tekijöitä, joihin asuja ei voi itse vaikuttaa. Ne kuitenkin vaikuttavat suuresti asunnon lämpötilaan. Näillä vinkeillä voit ainakin yrittää pitää kotisi lämpötilan vähän viileämpänä:

1. Verhot
Hanki ikkunoihisi paksut verhot tai sälekaihtimet. Ne kannattaa suosiolla pitää valoisaan aikaan kiinni, koska suora auringonpaiste tekee olosta nopeasti tukalan. Verhoista on olemassa myös malleja, jotka päästävät lämpöä normaaleja verhoja huonommin läpi.

2. Ikkunat
Pidä ikkunoita auki ainoastaan silloin, kun ulkona on noin sisälämpötilan verran asteita tai hieman viileämpää. Tuuleta kesäöisin, niin et joudu hikoilemaan koko yön läpi.

3. Pöytätuuletin
Voit hankkia pöydälle tuuletin, joka saa ilman kiertämään ja helpottaaa oloa jonkin verran. Suurta hyötyä ei pöydällä hyrräävästä tuulettimesta kuitenkaan ole.

4. Ilmastointilaite
Kotiin voi myös ostaa erillisen pienikokoisen ilmastointilaitteen. Jo muutaman sadan euron sijoituksella voi pienehkön kerros- tai rivitaloasunnon lämpötilaa tiputtaa useilla asteilla, ja tehdä sisällä olemisesta siedettävää. Toki nämä laitteet pitävät meteliä ja niiden käyttöön kuluu runsaasti sähköä.


Kommentoi tästä.

Jätä kommentti