Sisustustakka – helposti takkatunnelmaa jokaiseen kotiin

Kirjoittanut Joulukuu 7, 2016

 

Takan luoma tunnelma on vertaansa vailla. Jos kotiin on mahdotonta saada oikeaa takkaa, niin lähes saman tunnelman voi saavuttaa sisustustakalla. Sisustustakka voi toimia sähköllä tai siinä voidaan polttaa oikeaa tulta käyttämällä polttoainetta. Sisustustakassa tärkeintä ei ole lämmöntuotto vaan se, että takka on sisustuselementti. Takka valitaan ikään kuin huonekaluksi ja huoneen tunnelmanluojaksi.

Sähkötakka

Sähkötakka ei tarvitse savupiippua, joten se pystytään asentamaan mihin tahansa tilaan, jonne ei pystytä asentamaan normaalia tulisijaa. Sähkötakka sopii käytettäväksi niin kotona, työpaikalla kuin mökilläkin. Myös lasitetulla terassilla tai parvekkeella sähkötakka toimii hyvin. Jos kotiin ei ole mahdollista saada savupiippua, niin takkatunnelmaa ei siis tarvitse unohtaa.

Sisustustakalla saa luotua tilaan rauhoittavaa tunnelmaa turvallisesti ja vaivattomasti. Sähkötakka voi olla päällä, mutta sitä ei tarvitse vahtia. Sähkötakkaan ei myöskään tarvitse lisätä puita, joten käyttö on helppoa. Sähkötakan käyttö on myös melko edullista, sillä takkatuli toimii led-polttimoilla.

Sähkötakkoja on olemassa monenlaisia ja monen kokoisia. Sähkötakat koostuvat yleensä kahdesta perusosasta: takkaelementistä ja kehyksestä. Kun takka asennetaan, niin takkaelementti laitetaan sisustuksellisesti sopivaan paikkaan, kehykset laitetaan ympärille ja johto kytketään pistorasiaan. Sen jälkeen sähkötakkaa voi käyttää kaukosäätimellä tai käyttökytkimellä.

Sähkötakoissa on myös lämmitysominaisuus ja niitä voi hyödyntää lisälämmittimenä kodin lämmityksessä. Lämmitysteho on yleensä noin 1000 – 2000 W.

Liekkiefekti

Sähkötakan liekkiefekti perustuu optiseen valokalvoon, johon liekkiefekti heijastetaan. Kalleimmissa takkamalleissa liekkiefektin väritystä sekä voimakkuutta voidaan säätää kuhunkin tunnelmaan sopivaksi. Takassa palavan materiaalin voi myös yleensä itse valita ja vaihtoehtoina voivat olla niin puuhalot, kivet kuin hiilikin.

Biotakka

Biotakka toimii bioetanolilla. Bioetanoli on kasvipohjainen hiilidioksidineutraali polttoaine. Biotakka voidaan asentaa seinälle tai sitä voidaan pitää lattialla tai pöydällä. Bioetanolilla saadaan aikaan vielä aidompi takkatunnelma kuin sähkötakalla, koska biotakassa palaa oikea tuli. Myöskään biotakka ei tarvitse hormia, joten sitä voi käyttää kerrostaloasunnossakin.

Biotakka on ympäristöystävällisempi takka kuin normaali takka. Normaalia puuta poltettaessa ilmaan vapautuu aina hiukkaspäästöjä, mutta bioetanoli vapauttaa palaessaan ainoastaan vesihöyryä. Biotakassa saa polttaa ainoastaan takkaan tarkoitettua polttoainetta, koska se on valmistettu niin ettei huoneistoilmaan vapaudu mitään haitallisia kaasuja. Bioetanoli myös muodostaa kauniin keltaisen liekin, eikä sinistä liekkiä niin kuin normaali etanoli.

Biotakalla saadaan asuntoon myös lämpöhyötyä. Parhaimmillaan biotakan lämpö vastaa muutamasta sähköpatterista aikaan saatua lämpöä, mikä on noin 3 kilowatin luokkaa.

Biotakkojen turvallisuudesta on ollut paljon keskustelua. Tällä hetkellä suomen viranomaiset luokittelevat biotakan kynttilään verrattavaksi tuotteeksi. Eli oikealla käyttötavalla biotakkaa on turvallista käyttää.

 


Kommentoi tästä.

Jätä kommentti