Ulkopintoja maalaamaan!

Kirjoittanut Kesäkuu 4, 2013

hKesä ja etenkin loma on hyvää aikaa pienelle remontille. Remontoija saa samalla kotiinsa uuteen kuosiin ja pääsee nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta. Ulkomaaleja ei itseasiassa kannatakkaan lähteä levittämään talvisaikaan tai muuten vain viileässä säässä.

Maalaaminen on myös mukava tapa viettää aikaa yhdessä läheisten parissa. Voit vaikka järjestää talkoot ja uusia kotisi ulkomaalauksen ystäviesi kanssa!  Mutta mitä kannattaisi muistaa, kun kesällä lähtee uusimaan ulkopintojen maaleja?

1. Älä maalaa sateessa

Sateessa tai sateen uhan edessä ei kannata missään nimessä lähteä maalaamaan. Tämä johtuu siitä, että maalattavan pinnan on pysyttävä kuivana. Paras maalausilma on aina lämmin pilvipouta. Mikäli aiot maalata aurinkoisella säällä, sinun kannattaa työskennellä varjossa ja seurata auringon kulkua.

2. Tarkista lämpötila

Maalit ovat yleensä herkkää ainetta, ja niitä tulee käyttää ainoastaan asianmukaisissa ilmantiloissa. Ulkoilman lämpötilan pitäisi olla maalista riippuen vähintään +5 – +10 astetta. Älä maalaa pahimman helteen keskellä. Varo myös niitä säitä, jolloin sateen uhka on olemassa.

Pelkästään sateen varominen ei kuitenkaan riitä, sillä maalaajan kannattaa kiinnittää myös huomiota kosteuteen: suhteellisen kosteuden tulisi olla alle 80 % maalauksen ja maalin kuivumisen aikana. Lisäksi maalikalvon pitäisi ehtiä kuivua ennen mahdollisen iltakasteen laskeutumista, sillä kosteus aiheuttaa tuoreen maalipinnan himmenemistä. Älä siis maalaa painostavan helteisenä päivänä, jolloin riskinä saattaa koittaa ukkonen.

3. Valikoi väri huolella

Ei seinän maalaaminen ole yhtä vakava juttu kuin vaikkapa tatuoinnin ottaminen, mutta värisävy kannattaa tosiaan valita huolella. Maalikaupasta kannattaa hakea mukaan näytteitä, joita voi säilyttää esimerkiksi ikkunalaudalla tai työpöydällä parin viikon ajan. Pidätkö tästä sävystä todella? Kestäisitkö katsella väriä kotisi pinnassa päivittäin? Kannattaa myös miettiä sitä, miltä värisävy näyttäisi eri vuodenaikoina. Jotkin sävyt yksinkertaisesti toimivat auringonvalossa paremmin kuin pimeässä. Kannattaa myös miestiä naapuruston yleisilmettä. Ethän halua, että sinun kotisi näyttää täysin kuvasta irrotetulta.

Sävyillä voi olla pieni ero, mutta suuri vaikutus. Kannattaa miettiä kodin identiteettiä: lämmintä ja mökkimäistä vai modernia sekä kylmänviileää. Vaalea maali voi tuoda raikkaan vaikutelman, mutta kannattaa muistaa, että lika näkyy toisissa väreissä herkemmin kuin toisissa.  Jos maalilla on vaarana likaantua helposti, sinun täytyy olla valmis puhdistamaan sitä säännöllisesti.

 

Eikun sitten vain likaa kestävät mökkivaatteet päälle ja maalaushommiin.


Kommentoi tästä.

Jätä kommentti